Ambient musik till Youtube-videor
Cora logo

Ambient musik till Youtube-videor

I denna artikel utforskar vi vad ambient musik är och ger tips på perfekt musik till YouTube-videor!

Ambient musik har blivit alltmer populärt att använda i YouTube-videor för att väcka en publiks känslor och skapa atmosfärisk stämning. I den här artikeln kommer vi att gå igenom:

  • Vad är ambient musik
  • Hur ambient musik skapas
  • Hur du kan använda ambient musik i YouTube-videor
  • Förslag på ambient musik till dina videor

Vad är ambient musik

Om du har varit stressad någon gång har du kanske känt ett behov av att lyssna på något sorts avslappnande ljud eller musik. Kanske något lugnande och harmoniskt som ljudet från porlande vatten, smattret av regn mot ett plåttak eller en låt från en meditation-lista på Spotify. Då har du med största sannlikhet lyssnat på ambient musik.

Genren ambient kan vara många saker och beskrivs ofta som en blandning av atmosfärisk och abstrakta ljud eller melodier. Ambient är det engelska ordet som på svenska översätts till omgivande eller bakgrund. Den har en förmåga att påverka känslor och humöret hos lyssnaren. Ambient musik fungerar bra som bakgrundsmusik, till avslappning och meditation men också för att förbättra produktivitet eller fokus hos lyssnaren.

Här är det inte själva låten som ligga i fokus hos den som lyssnar. Den ska istället smälta samman med omgivningen och bakgrunden. Studier har visat att ambient musik kan reducera stress och hjälpa lyssnaren att slappna av vilket kan sänka både puls och blodtryck. En musikgenre med många fördelar och användningsområden.

Så skapas ambient musik 

Det finns flera olika tillvägagångssätt för att skapa ambient musik. Vissa musiker använder syntar för att skapa olika ljudlandskap och atmosfärer. Många väljer att loopa sin musik för att skapa nya experimentella låtar. Andra väljer att använda så få instrument och ljudkällor som möjligt och gör den minimalistisk, vilket får lyssnaren att fokusera på subtila variationer i en låt. En del musiker väljer att improvisera helt med olika spännade ljud och instrument. På så sätt kan nya oväntade låtar skapas.

För att kort sammanfatta kan man säga att  ambient musik skapas genom sammansättningen av elektroniska, syntetiska eller naturliga ljud som i sin tur smälter samman med varandra. 

Fyra användningsområden för ambient musik i YouTube-videor

Det finns många användningsområden för ambient musik i youtube-videor. Vi har listat fyra olika sätt där ambient musik kan fungera extra bra. 

1. I intro/outro av en video

Använd ambient musik som intro eller outro i din video. Redan här kan du påverka känslan tittarna ska ha i starten av din video och vilken känsla du vill att tittarna ska ha när din video tagit slut. 

2. I Time-lapse eller Slow motion-videor

Älskar du att göra Time-lapse eller slow motion-videor kan ambient musik passa perfekt. En väl vald låt kan förstärka känslan av både tid och rum men också bidra till att skapa en uppslukande tittarupplevelse. 

3. Som bakgrundsmusik i en video

Använd ambient musik som bakgrundsmusik i en video. Redigerar du en video där du har lugnare segment och klipp, kan du med fördel använda ambient musik i bakgrunden. Det kan vara särskilt bra om du skapar innehåll som kräver lite extra fokus av tittarna, som tutorials eller utbildningsvideor, men också i vloggar och egentligen alla sorters videor. Med kreativitet finns det inga gränser! 

4. Ambient musik till naturvideor

I videor som porträtterar naturen gör sig ambient musik extra bra. Det hjälper till att förstärka naturens visuella kraft. Sövande ambient som synkas till en lugn natur smälter samman och blir en kraftfull och vacker video som är svår att sluta titta på. Ambient musik kan få dina tittare att bli mer avslappnade och lugna. Använd musikens kraft!

Sammanfattning

Ambient musik kan alltså användas i YouTube-videor på flera olika sätt för göra videon mer engagerande och uppslukande. Genom musik att effektivt kan du skapa en minnesvärd och effektfull video! 

Ambient musik till din Youtube-video

Du kan hitta perfekt ambient musik till din YouTube-video i vårt musikbibliotek. Genom att använda sökfunktionens genre-filter kan du enkelt filtrera fram rätt låt till din video. Vi har så klart plockat fram några förslag för att hjälpa dig på traven!

Klippa på knappen "No filter" under Browsing Music för filtrera musik. Välj genre - ambient 
Klippa på knappen "No filter" under Browsing Music för filtrera musik. Välj genre - ambient 

Förslag på ambient musik från Cora Music

1. The Hermit - Solaroid

2. Mjuk sömn över havsdjup - Lymland

3. HEM - Tvärvägen

4. Back and Forth - Jakob Lindhagen

5. Tid - Dom dummaste 

6. Clouds Apart - LARK

7. Kolliderar - Imma

8. Till we meet again - Good Harvest 

9. Awakening - Petter Friberg