Cora Music - ett verktyg under och efter studierna
Cora logo

Cora Music - ett verktyg under och efter studierna

Har era studenter frågor om användning av musik i video och film? Vill ni hålla dem uppdaterade om det senaste inom musik och rörlig bild?

Det finns en stor chans att den som studerar rörlig bild och är på väg ut i branschen har många frågetecken kring hur det egentligen fungerar med musikrättigheter i videor online. Vilken musik går eller går inte att använda i videor på Youtube? Kan man använda en låt i en video om man bara använder några sekunder av den, eller om man modifierar den på något sätt? Hur får man tillåtelse att använda en copyrightskyddad låt i en video?

Att använda musik i videor online är tyvärr nästan aldrig så enkelt som man vill att det ska vara. Därför är det ju tur att vi erbjuder föreläsningar och workshops om just detta!

Föreläsningar och workshops om musik i rörlig bild

Studenter inom video- och filmproduktion behöver ha stenkoll på hur musik i videor och film fungerar när de kommer ut på arbetsmarknaden. Därför erbjuder vi föreläsningar och workshops om musikrättigheter, betydelsen av musik och ljudeffekter i video, och hur det fungerar med musik i videor på sociala plattformar. Vi samarbetar med både upphovsrättsorganisationen Stim och videokreatörer från Youtube för att kunna erbjuda den expertisen som blivande videoproducenter och redigerare behöver för att bli konkurrenskraftiga på marknaden.

Studenterna får höra experter från Stim och Cora Music tala om allt som rör musikrättigheter i video, och de får delta i workshops med verksamma videokreatörer från branschen. De får självklart också chansen att ställa eventuella frågor de undrar över.

Cora Music som ett verktyg i utbildningen

Musik- och ljudläggning är en grundläggande del av rörlig bild. Det är väsentligt att studenter som är på väg ut i video- och filmbranschen har god koll på i vilka sammanhang de kan eller inte kan använda viss musik. Det är också viktigt att studenterna inte begränsas till att använda sig av färglös produktionsmusik, utan att de har tillgång till verktyg som gör att de kan sticka ut med sina videor. Hittills har det nästan varit omöjligt att använda copyright-skyddad musik i videor på Youtube, men genom Cora Music är möjligheterna för videokreatörer på väg att öppnas upp något enormt.

Ett nytt samarbete mellan Youtube och musikbranschen gör det nu möjligt för videokreatörer att använda copyright-skyddad musik, på samma gång som vi ser till att artisterna får rättvist betalt för det. Musik i videor på sociala medier är ett område som är på väg mot en mer etisk förändring och vi erbjuder studenter en chans att hänga med i svängarna redan från början.

Vad är Stim?

Stim står för Svenska tonsättares internationella musikbyrå. Det är en medlems- och upphovsrättsorganisation för musikskapare och musikförlag som drivs utan vinstintresse. De ser till så att kreatörerna bakom musiken får rätt betalt när deras musik spelas. Stim förvaltar och upplåter anslutnas rättigheter till musik och text med närmare 100 000 anslutna låtskrivare, kompositörer, textförfattare och musikförläggare världen över.

Om du vill läsa mer om Stim kan du klicka här. 

Vill du veta mer?

Tror du att era studenter kan dra nytta av att lära sig mer om musik i film och video? Hör då av dig till ida.kabel@coramusic.com för att boka en föreläsning och workshop med oss.