Hur funkar Cora Music egentligen?
Cora logo

Hur funkar Cora Music egentligen?

Hur kan du plötsligt använda copyright-skyddad musik, när det tidigare varit nästan omöjligt? Låt oss ta en närmare titt på exakt hur Cora Music fungerar.

Vi förstår att du kanske känner dig tveksam. Cora Music är en ny tjänst och det har nästan inte funnits något liknande på marknaden förrän nu. Tidigare har användning av välkänd musik på Youtube inneburit förlorade reklamintäkter och hotfulla meddelanden om upphovsrätt. Så när vi dansar in med löften om guld och gröna skogar, så kan vi förstå att det låter lite för bra för att vara sant.

Men vi menar faktiskt vad vi säger. Hittills har det inte riktigt varit en möjlighet att använda sig av copyright-skyddad musik i online videor och det är något som behöver ändras. Vår avsikt är att revolutionera hela marknaden för musik inom online video och vi jobbar hårt för att göra just detta.

Så hur kan du som kreatör vara säker på att vår musik faktiskt är säker att använda på Youtube? Låt oss förklara hur vi har gått tillväga för att du ska kunna använda copyright-skyddad musik i videor på Youtube.

Steg 1: Stim

Det första vi gjorde var att sluta ett avtal med Stim, som representerar låtskrivare och deras förläggare. Stim, som står för Svenska Tonsättares Internationella Musikbyrå, ser till att kreatörerna bakom musiken får rätt betalt när deras musik spelas. För att det ska ske måste de vara anslutna medlemmar till Stim. Avtalet med Stim är en av grundbultarna i Cora Music, som gör att det möjligt för oss att existera.

Steg 2: skivbolagen

Den andra grundbulten i Cora Music är avtalen med olika skivbolag. Skivbolagen äger rättigheterna och tillhandahåller den fantastiska musiken vi har i vår repertoar. Avtalen tillåter oss att erbjuda våra prenumeranter en fullständig och korrekt licens, så att du kan använda musiken i dina videor på Youtube.

Steg 3: Youtube

När det sedan är tid för att ladda upp din video med musik från Cora Music på Youtube, så söker Youtubes system igenom videon efter copyrightskyddat material. Våra system kollar så att alla videor som laddas upp med musik från Cora Music har en aktiv licens och att de har ett godkännande att använda musiken, vilket då registreras i Youtubes system. 

Vad händer om du får ett copyright claim?

Kom ihåg att det sitter människor bakom Youtubes system och misstag kan förekomma. Ibland trycker någon på fel knapp och ett copyright claim, eller upphovsrättsanspråk, skapas. Men våra avtal med STIM och skivbolagen gör att du alltid har lagen och Youtube (och oss) på din sida, ifall det skulle hända. 

Skriv till oss på hello@coramusic.com om du får ett copyright claim och inkludera länken till videon. Vi sätter igång direkt och jobbar på det. Under tiden kan du bestrida anspråket. Annonsintäkterna från videon samlas i en pott och betalas till dig efter att upphovsrättsanspråket är släppt.