Så tjänar du pengar på YouTube
Cora logo

Så tjänar du pengar på YouTube

Med kreativitet och hårt arbete kan du tjäna pengar på din YouTube-kanal och få den till att bli en lönsam verksamhet.

Det har aldrig varit enklare att tjäna pengar genom att ladda upp videor på nätet. Youtube har öppnat många dörrar för idag framgångsrika YouTubers och skapat nya sätt att tjäna pengar. Mediet fortsätter att växa och än är det inte för sent att kicka igång din karriär på YouTube. Du behöver inte köpa in dyr utrustning. Det enda som behövs håller du troligtvis redan i handen eller finns inom räckhåll. Du kan filma högkvalitativa videor med din egna telefon. 

Tjäna mer pengar på YouTube

Det finns många fördelar att satsa på YouTube. Du blir din egen chef, väljer själv när du vill arbeta och får möjlighet att dela med dig av din talang, skicklighet och passion med resten av världen. Vi ska inte sticka under stolen med att det kommer att krävas tålamod och hårt arbete. Lyckas du kan du nå stora framgångar och tjäna pengar ditt innehåll. Här är fyra sätt som du kan börja tjäna mer pengar på Youtube.

1. Annonsintäkter

På YouTube kan du tjäna pengar på dina videor genom annonser. Annonsörer betalar för att få sina annonser visade i videor på YouTube och det kan du som kreatör ta del av i form av procentandelar av dessa intäkter. För att kunna tjäna pengar via annonsintäkter måste din YouTube-kanal kvalificeras för YouTubes partnerprogram. Nytt för 2023 är att du nu även kan bli kvalificerad för YouTubes partnerprogram genom YouTube Shorts.

Krav som behöver uppfyllas för att bli kvalificerad: 

  • ha minst 1000 prenumeranter med 4000 giltiga offentliga visningstimmar under de senaste 12 månaderna.
  • få 1000 prenumeranter med 10 miljoner giltiga offentliga Shorts-visningar under de senaste 90 dagarna. (Nyhet för 2023)
  • Din kanal måste följa YouTubes policy för intäktsgenerering.
Låt annonsörer annonsera i samband med din video och ta del av annonsintäkterna. 
Låt annonsörer annonsera i samband med din video och ta del av annonsintäkterna. 

2. Affiliatemarknadsföring

Många företag erbjuder prestationsbaserade samarbeten. Affiliatemarknadsföring betyder att du exempelvis får en länk eller en kod som du själv sprider. Du får då en ersättning som baseras på hur många av dina prenumeranter som klickar på länken eller använder koden hos företaget. Med denna typ av samarbete kan du i stora drag styra själv när och hur du marknadsför länken eller koden. Detta kan vara en win-win för både företaget och för dig. Företaget får mer synlighet och försäljning genom din kanal och du kan styra hur mycket du vill marknadsföra länken eller koden och på så sätt påverka hur mycket du tjänar.

Påverka dina intäkter med egna marknadsföringsinsatser. 
Påverka dina intäkter med egna marknadsföringsinsatser. 

3. Företagssamarbeten och sponsring

När du har arbetat upp en stor bas av lojala prenumeranter på YouTube, kan det vara dags att samarbeta direkt med varumärken och företag. Det är ett effektivt sätt för dem att marknadsföra sina produkter eller tjänster och få ut sitt budskap till rätt målgrupp. Det är också ett enkelt sätt för dig att tjäna mer pengar genom dina videor. 

Du kan själv kontakta företaget och fråga om de är intresserade av att samarbeta. Se till att ha ett underlag klart som du kan skicka över. Det kan med fördel innehålla siffror och information som handlar om dig, din kanals räckvidd, antal prenumeranter och målgrupp. När din kanal växer och blir större kommer du med största säkerhet bli kontaktad av olika företag som vill använda din kanal för att marknadsföra deras produkter eller tjänster. Se till att göra research om företaget och produkten/tjänsten du ska marknadsföra. Det är viktigt att du som kreatör kan stå bakom samarbetet och kanske ännu viktigare att se till att den passar kanalens målgrupp och tittare. Kom ihåg att vara tydlig med att det är ett reklamsamarbete i början av alla videor eller klipp som innehåller reklam. Det ska även stå med i beskrivningen om videon innehåller reklam eller är sponsrad. Marknadsföringslagen kräver det.

Tjäna pengar genom att lyfta företags olika produkter eller tjänster i dina videor. 
Tjäna pengar genom att lyfta företags olika produkter eller tjänster i dina videor. 

4. Aktivera kanalmedlemskap 

Har du varit med i svängen ett tag och har riktigt lojala prenumeranter, kan det vara dags att aktivera kanalmedlemskap för din YouTube-kanal. Då kan dina prenumeranter välja att bli medlemmar. Då betalar de en månadsavgift för att få exklusiva förmåner som exempelvis förhandsvisningar av videor, livestreams, chattar, community-inlägg, Channel Discord-servrar, roliga emojis och klistermärken med mera. Genom ett kanalmedlemskap kan du som kreatör belöna och visa din uppskattning till dina följare. När du har aktiverat kanalmedlemskap för din kanal får du 70% av medlemsintäkterna efter skatt och andra avgifter. Youtube står för alla transaktionskostnader. 

Skapa ett community av dina mest lojala fans och tjäna mer pengar genom medlemsintäkter. 
Skapa ett community av dina mest lojala fans och tjäna mer pengar genom medlemsintäkter. 

Nu har vi sammanfattat några av de vanligaste sätten att tjäna pengar på YouTube. Med lite kreativitet och hårt arbete kan få din YouTube-kanal till att bli en lönsam verksamhet. Behöver du musik till din video? Bläddra bland tusentals låtar i vårt musikbibliotek!

Stort lycka till!