Filma bättre videor med din telefon
Cora logo

Filma bättre videor med din telefon

Lär dig hur du spelar in och filmar högkvalitativa videor med din telefon.

I dag är det enklare än någonsin att spela in högkvalitativa videor med endast din telefon. Oavsett om du är professionell eller nybörjare, här är 10 tips som hjälper dig att få ut det bästa av telefonens kamera för att filma ännu bättre videor. 

1. Använd ett stativ eller annan stabiliseringsanordning.

Använd ett stativ eller annan stabiliseringsanordning. En av de största utmaningarna med att spela in video med telefon är att försöka hålla den stadig. Ett stativ eller något annat som håller telefonen still hjälper dig att ta jämna och stabila bilder. 

2. Experimentera med olika vinklar och perspektiv

Prova att fotografera från olika vinklar och perspektiv för att maximera det visuella i din video. Det kan handla om att resa sig högt, lågt eller ta bilder från sidan eller bakom själva motivet. Filma samma klipp två gånger men från två olika perspektiv och vinklar och se hur resultatet blir. 

3. Kom ihåg att utnyttja rutnätslinjerna och nivåfunktionen.

Många kameror i telefoner har rutnätslinjer och nivåfunktioner som kan hjälpa dig att sätta samman dina bilder mer effektivt. Aktivera den här funktionen för att säkerställa att dina bilder är raka och balanserade när du filmar.

4. Håll koll på lyset!

Bra ljus är avgörande när man filmar en högkvalitativ video. Se till att du har mycket ljus eller använd ytterligare ljuskällor om det behövs. Undvik att fotografera direkt i solen eller andra starka ljuskällor, eftersom det kan orsaka linsreflexer.

5. Använd en mikrofon.

Den inbyggda mikrofonen på din telefon kan användas, ibland. Men du borde fundera på att köpa in och använda en extern mikrofon för att fånga in ljudet ännu bättre, särskilt om du brukar filma i en bullrig miljö eller helt enkelt bara få ett mer professionellt ljud till din video. Det behöver inte vara superdyrt, det finns bra budgetalternativ på marknaden. 

6. Zooma. Inte. In.

Även om det kan vara lockande att använda zoomfunktionen på telefonens kamera, kan detta faktiskt minska kvaliteten på din video. Försök istället att flytta kameran närmare ditt motiv!

7. Klipp din video.

Även om du inte har så mycket erfarenhet av videoredigering kan många enkla redigeringsverktyg hjälpa dig att trimma, klippa och skarva dina bilder för att skapa en mer professionell video. 

8. Testa telefonens manuella kamerainställningar.

Många smartphones har manuella kamerainställningar som låter dig justera saker som exponering, fokus och vitbalans. Prova dig fram med dessa inställningar för att se hur de påverkar videon och för att få en bättre förståelse för hur telefonens kamera fungerar.

9. Undvik att använda för många specialeffekter i video.

Även om det kan vara roligt att använda olika filter och coola effekter, så kan endast ett fåtal av dem distrahera och få innehållet i din video att se amatörmässigt ut. Använd effekter sparsamt och endast när de tjänar ett särskilt syfte.

10. Håll ett öga på telefonens batteri och lagring.

Att spela in video kan vara krävande för telefonens batteri och lagring, så se till att du har gott om båda innan du börjar filma. Om du spelar in en längre video, kom ihåg att ta med ett reservbatteri eller använda en powerbank. Så ser du till att telefonen alltid är laddad och redo. 

Genom att följa dessa tips så kommer du att lyckas spela in högkvalitativ video med din smartphone. Var inte rädd för att experimentera och prova nya saker; kom ihåg att övning ger färdighet. Och du vet var du hittar musiken till din video.

Lycka till med filmandet!