Varför du ska börja betala för musik i videor
Cora logo

Varför du ska börja betala för musik i videor

Det är orättvist & olagligt att använda musik i videor utan tillåtelse. Men det finns sätt att använda musik och samtidigt göra rätt för sig.

Lek med tanken att du precis gjort klar en video som ska laddas upp på Youtube. Du har skrivit en storyboard och ett manus. Ägnat timmar på att filma material. Du sitter och redigerar in på småtimmarna. Efter några dagar känner du dig nöjd med resultatet. Lite stolt till och med. Det här är kanske något av det bästa du gjort. Du publicerar videon och lutar dig tillbaka i stolen. 

En söndagseftermiddag sitter du och slöscrollar. I flödet på Youtube dyker det upp en video som det är något ruskigt bekant med. Du klickar dig in och framför dig spelas olika klipp upp av ditt material. Till råga på allt har videon över en miljon visningar. Någon har snott delar av innehållet i din video och tjänat pengar på ditt arbete, dina idéer och din passion. Inte så kul, eller hur? Det här är vardagsmat för musikskapare. 

Genom att använda musik från vårt musikbibliotek stödjer du musikskaparna och ger möjlighet till dem att fortsätta skapa fantastisk musik. 

Musik kan inte vara gratis 

Musik spelar en viktig roll i videor på Youtube. Oavsett om det är en lugn bakgrundslåt eller upptempo i en snabb videosekvens. Idag har många koll på hur det fungerar med musik på Youtube och en hel del kreatörer har själva fått uppleva hur det är att få ett upphovsrättsanspråk, eller claim på engelska. Ett claim är den varning du får när en upphovsrättsinnehavare, genom Youtubes system Content ID, upptäcker att du använder en låt du inte har licens för. Tjänar du dessutom pengar på din kanal och ditt innehåll, kan du förlora intjänade annonsintäkter. 

Du får helt enkelt inte använda musik som du inte har rättigheterna till. Det är inget Youtube har bestämt utan det är den upphovsrättsliga lagstiftningen som är utformad så att rättighetshavare, till exempel kompositörer, musiker eller författare har ensamrätt till det de producerat. Det är precis så här vi tycker att det borde fortsätta att vara. Musik kan inte och får inte vara gratis. 

Det är orättvist mot musikskaparna att använda musik utan tillåtelse. Musiker, kompositörer och låtskrivare lägger mycket tid och kraft på att skapa sin musik, och de förtjänar en rimlig kompensation. Vi menar att det är exakt samma situation som om någon skulle stjäla ditt videomaterial som du laddat upp och gjort tillgängligt via Youtube. Bara för att ett material är tillgängligt, gör det inte det fritt att användas. 

Använd musik som betalar ut rätt ersättning

Det finns flera olika sätt att göra rätt för sig. Du kan kontakta musikskaparen och fråga om du får använda musiken. Ofta är detta en ganska lång process då rättigheterna till musiken kan administreras av flera olika intressenter. Ibland behöver du också förhandla priset till varje låt du vill använda i en video, vilket kan komma att bli en dyr och administrativ historia.

Ett annat sätt att gå tillväga för att göra rätt för sig är att använda musik från ett musikbibliotek. Här kan man hitta ett brett urval av musik som är tillåten att användas i videor på Youtube. Det är viktigt att komma ihåg att många musikbibliotek hanterar ersättningen till musikskaparna olika. Vissa musikbibliotek köper loss alla rättigheter och betalar endast en engångssumma. När det händer släpper musikskaparna rättigheterna till sin egen musik och kan därefter inte tjäna mer pengar på den. Musiken tillhör nu någon annan. Det här kan vi tycka är ganska orättvist. En musikskapare ska inte behöva sälja alla rättigheter till musiken för att kunna tjäna pengar på den.

Gör ett hållbart musikval 

Det är därför Cora Music kom till världen. Vi har skapat ett sätt att göra skyddad musik tillgänglig för videor men samtidigt ge en rimlig ersättning till musikskapare utan att de ska behöva sälja sina verk. Vi har byggt ett system som betalar ut royalties beroende på hur musiken används i en video. Det enda videoskapare behöver göra är att använda musiken och betala månadskostnaden för prenumerationen. 

Det ska vara enkelt att använda musik i video och det ska vara ännu enklare att göra bättre och hållbara musikval.  Att använda musik från vårt musikbibliotek brukar vi beskriva som en cirkel där kreatörer stödjer andra kreatörer. Där båda parter kan fortsätta att skapa videor och musik, och dra nytta av varandras passion och kreativitet.

Gör ett hållbart musikval genom att använda musik från Cora Music.