Youtube tar bort overlay-annonser från plattformen
Cora logo

Youtube tar bort overlay-annonser från plattformen

Så påverkar det dig och din kanal!

Om du brukar använda overlay-annonser på dina Youtube-videor har vi några viktiga nyheter! För en kort tid sedan annonserade YouTube om att de slutar med overlay-annonser från och med den 6 april i år. 

För att kort förklara vad overlay-annonser är så är det annonserna som visas ovanpå en video och kan skymma delar av innehållet. Nu kommer Youtube endast att erbjuda annonser före, under och efter en video samt avbrottsannonser mitt i klippen. 

Det är viktigt att påpeka att Youtube's beslut att ta bort overlay-annonser endast påverkar dig om du är en del av Youtube's partnerprogram och tjänar pengar på dina videor. För andra som inte är med i programmet eller tjänar pengar på sina videor kommer det inte att ha någon påverkan alls, förutom att du som tittare inte kommer att störas av den typen av annons längre.

Nu slipper tittarna uppleva störande overlay-annonser på YouTube.
Nu slipper tittarna uppleva störande overlay-annonser på YouTube.

Anledningen till denna förändring är att Youtube anser att denna typ av annons “stör tittarupplevelsen”. Tittarupplevelsen är en av de viktigaste faktorerna som påverkar prestationen av dina videos på Youtube. Så genom att ta bort overlay-annonserna, kan Youtube faktiskt hjälpa dig att behålla och öka din tittarbas och samtidigt förbättra tittarupplevelsen av din video. 

Om du redan använder andra annonsformat, såsom avbrottsannonser eller annonser före eller efter en video, kommer inte det här beslutet inte att påverka dig. Men om du bara använder overlay-annonser, så är det kanske dags att börja tänka på att inkludera några av de andra annonsformaten till dina videos.

Så om du tjänar pengar på dina videor på YouTube, tänk på att ta bort overlay-annonserna och inkludera andra annonsformat på dina videos för att fortsätta växa din kanal och samtidigt upprätthålla en bra tittarupplevelse för dina tittare! 

Lycka till med annonserandet!